De scholen van Fierder Onderwijs zijn geworteld in een regio met een grote verscheidenheid. Denk hierbij aan de landschappen van de Friese Wouden, de stroomgebieden van de Lauwers en Dokkumer Ee, het terpenlandschap en de Wadden. Maar ook aan de rijke historie van Dokkum, de komst van de missionaris Liudger, de ontwikkeling van landbouw en toerisme en de sterke naoorlogse groei van Drachten.
De strijd tegen het water en de soms zware en geïsoleerde omstandigheden op het platteland hebben een sterke mate van onderlinge verbondenheid gestimuleerd. Het begrip mienskip - inmiddels immaterieel erfgoed - beschrijft de onderlinge verbondenheid om de gemeenschap te beschermen. Deze verbondenheid uit zich in de wens zich te willen verbinden, een sterk verenigingsleven en een ‘geworteldheid’ in de regio.
Het onderwijs in deze regio kenmerkt zich door daling van het aantal leerlingen. Hierdoor zijn de afgelopen decennia veel kleine scholen gesloten en is de bereikbaarheid van onderwijs onder druk komen te staan. Kansengelijkheid is een uitdaging, vanwege relatief grote verschillen in inkomen, opleiding, ambitie en geletterdheid.
Economisch en cultureel is de regio in beweging: er zijn diverse innovaties in de maakindustrie en positieve ontwikkelingen in sectoren zoals agrofood, recreatie en toerisme. De regio is bovendien maatschappelijk, cultureel en religieus diverser geworden. Dat zien we terug in onze scholen als mini-maatschappij. Het Fries wordt volop gebruikt in veel van onze scholen; meertaligheid is de norm.
Wij zijn trots op Fierder Onderwijs, op onze wortels, visie en beloften aan leerlingen, ouders, medewerkers en partners.
Vanuit dit koersplan gaan we samen fierder bouwen aan steeds beter onderwijs voor onze leerlingen.