Om een school te zijn met een open, christelijke identiteit die kansrijk onderwijs aanbiedt, gaan wij uit van het gedachtengoed van gespreid leiderschap en van een lerende organisatie. Wij noemen dat ‘lerend leiderschap’. Iedereen die invloed uitoefent en uit is op (collectief) leren, is immers een leider.
We helpen elkaar om een leven lang te blijven leren.
Een lerende organisatie is een organisatie die gericht is op het vergroten en met elkaar verbinden van het leren en het leervermogen van medewerkers, teams en de organisatie als geheel. Wij staan daarom open voor feedback van binnen en van buiten. We zorgen voor een open en veilige cultuur waarin fouten gemaakt mogen worden: ‘onthoud de les en vergeet de teleurstelling’. Eigenaarschap en teamleren staan voorop en we faciliteren en stimuleren dat medewerkers zich blijven ontwikkelen.
Een lerende organisatie betekent ook dat we oog hebben voor nieuwe ontwikkelingen. Daarvoor is het nodig dat we een cultuur hebben die gericht is op leren en verbeteren. Onze leerlingen verdienen het best mogelijke onderwijs en daarom leren wij van hun feedback, analyseren en bespreken wij data en bezoeken wij elkaars lessen in het kader van collegiale consultatie. We leren van en met elkaar en bewegen van eiland naar wij-land. We benutten diverse leernetwerken binnen de scholen, tussen de scholen en met onze externe relaties zoals jeugdzorg, gemeenten, bedrijven, instanties en vervolgonderwijs.
De lerende organisatie is ook zichtbaar in onze samenwerking met andere scholen en schoolbesturen. Samen opleiden en professionaliseren doen wij met onze collega-scholen in de opleidingsschool FROSK (FRyske Opliedings SKoalle). In ons personeelsbeleid heeft iedereen ruimte voor leren en ontwikkelen en benut deze. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van het team en de eigen organisatie, zodat we samen fierder komen.
Als lerende organisatie staan wij ook voor gespreid leiderschap. Dit betekent dat iedereen in de school kan leiden op basis van expertise en affiniteit die in een specifieke situatie nodig is. Voor goed onderwijs is naast expertise in lesgeven en pedagogiek ook deskundigheid nodig voor een goede facilitering van het onderwijs en van de onderwijsorganisatie. Wie invloed uitoefent en op welke manier hangt af van het vraagstuk dat speelt en welke kwaliteiten daarvoor nodig zijn. We zijn zowel leiders als volgers en leren van elkaar, tussen locaties.
Bij Fierder Onderwijs gaan we uit van een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat geldt voor de stichting als geheel, maar ook op het niveau van de school. Hier bepaalt het team – binnen vastgestelde kaders – als collectief hoe het onderwijs wordt vormgegeven. Docenten, onderwijsondersteuners en leidinggevenden werken nauw en collegiaal samen; elk vanuit een eigen verantwoordelijkheid en deskundigheid. We werken in gezamenlijkheid aan planvorming en besluitvorming, aan monitoring en bijsturing van ons onderwijs én aan de kwaliteit daarvan. Dat geldt ook voor de manier waarop tijd en middelen worden verdeeld. De leidinggevenden tonen voorbeeldgedrag en stimuleren dat medewerkers eigen initiatieven inbrengen en verantwoordelijkheden op zich nemen.
Deze werkwijze is terug te zien in ons handelen, in onze schoolplannen en in ons professioneel statuut. We kennen ruime bevoegdheden en mandaat toe aan werkgroepen en vaksecties. Wij werken samen vanuit vertrouwen en verbinding, en hebben oog voor elkaars welbevinden. Tegelijkertijd durven wij elkaar aan te spreken en uit onze comfortzone te komen. Schuren mag, nee: moet.
Wij doen de volgende beloften:
- Elke medewerker en elk team draagt actief bij aan een professionele (school)cultuur en een werkend stelsel van kwaliteitszorg.
- Elke medewerker pakt kansen - binnen de gestelde kaders en in overleg met collega’s - en verantwoordt deze. Vertrouwen in elke medewerker is hiervoor het uitgangspunt; bij ons toont elke medewerker persoonlijk en professioneel leiderschap.
- Elke leidinggevende bij Fierder is een voorbeeld in het handelen vanuit de uitgangspunten: eigenaarschap bij teams en gezamenlijke ‘Fierderbrede’ verantwoordelijkheid voor het onderwijs en de organisatie daarvan.
- Elke medewerker heeft ruime mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, benut die en verantwoordt de keuzes in diens team en bij de leidinggevende.
- Elke school leert van andere scholen en van organisaties buiten het onderwijs. Wij dragen bij aan ontwikkelingsgerichte audits van anderen en organiseren onze eigen audits.
- Elke medewerker neemt deel aan collegiale consultatie en haalt actief feedback op. Leren van lesbezoek is vanzelfsprekend, evenals zelf het initiatief nemen voor een gesprek met je leidinggevende of voor teamoverleg.
Wij zijn trots op Fierder Onderwijs, op onze wortels, visie en beloften aan leerlingen, ouders, medewerkers en partners.
Vanuit dit koersplan gaan we samen fierder bouwen aan steeds beter onderwijs voor onze leerlingen.