De eerste pijler is dat de scholen van Fierder ‘open, christelijke scholen’ zijn; iedereen is welkom vanuit fundamentele gelijkwaardigheid. De christelijke traditie heeft ons belangrijke waarden gebracht, zoals naastenliefde, gerechtigheid en aandacht voor alles wat leeft. Dit maakt ons werk niet neutraal, mocht onderwijs dat überhaupt kunnen zijn.
‘Open’ en ‘christelijk’ zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Openheid betekent dat iedereen welkom is en er mag zijn, ongeacht de eigen levensbeschouwing. Die openheid en oprechte betrokkenheid bij de ander is geworteld in de woorden en het optreden van Jezus van Nazareth. Ieder mens wordt geliefd door God en mag er zijn. Vanuit dat besef omarmen wij de verschillen tussen mensen en kijken wij naar elkaar om.
Samenleven is een kunst, evenals een plek vinden in de samenleving waarin je je goed voelt en waarin je kunt bouwen aan een mooie toekomst voor jezelf en voor anderen. De huidige context is daarbij niet altijd helpend. Denk aan ingewikkelde thuissituaties, armoede, polarisatie, zorgen over de toekomst wat betreft klimaat en veiligheid. Een groeiende groep jongeren worstelt met zichzelf. ‘Ik heb een hele andere wereld in mijn hoofd, duizend keer mooier’, zingt De Dijk. Dat geldt voor ons en daar staan wij voor. Aan die andere wereld bouwen wij mee, samen met onze leerlingen.
Wij willen bijdragen aan de brede ontwikkeling van jongeren. Dat maakt ons samen met ouder(s)/verzorgers tot opvoeders. Wij willen jongeren ‘introduceren’ in de wereld, zodat zij nu en straks in die wereld kunnen participeren. De docent is daarin een betekenisvolle volwassene voor hen.
Eigen invulling
Deze pijler biedt de ruimte aan elke school om op eigen wijze invulling te geven aan de christelijke identiteit. Dat kan door middel van dag-, weekopeningen of bezinningsmomenten, gezamenlijke maaltijden, identiteitsdagen, vieringen, bezoeken aan zingevingsplekken en door het vak Levensbeschouwing een goede plek te geven in het curriculum. Zo dragen wij bij aan het gesprek over grote levensvragen. ‘Wat doet ertoe in het leven?’ ‘Hoe laten wij de wereld na?’ ‘Waarop mag ik vertrouwen?’
De pijler wordt door de scholen ook vertaald in een programma van ‘levensbeschouwelijk burgerschapsonderwijs’. Dit betekent dat ons burgerschapsonderwijs is gefundeerd in de open, christelijke blik op de mens en de wereld. ‘Leren samenleven’ vraagt om elkaar te ontmoeten vanuiteen nieuwsgierige, niet-veroordelende, dialogische houding. Dat is wat wij jongeren willen leren en zelf willen voorleven.
Wij doen de volgende beloften:
- Elke docent geeft het goede voorbeeld in het voeren van de dialoog over hedendaagse onderwerpen waar de leerlingen mee in aanraking komen. De docent is in staat en bereid levensbeschouwelijke waarden in te brengen en daarover het gesprek te voeren met collega’s, ouder(s)/verzorgers en leerlingen.
- Elke school heeft diverse (vakoverstijgende) projecten die in het teken staan van leren samenleven. Daarnaast heeft elke school een programma ‘levensbeschouwelijk burgerschapsonderwijs’ gericht op leren samenleven vanuit een open, christelijke blik op de mens en de wereld.
- Elke leerling heeft wekelijks een uur levensbeschouwing. In dit vak krijgt ‘het leren voeren van een dialoog’ nadrukkelijk een plek. Ons onderwijs over levensbeschouwing en religie gaan we in gezamenlijkheid binnen Fierder vormgeven.
Wij zijn trots op Fierder Onderwijs, op onze wortels, visie en beloften aan leerlingen, ouders, medewerkers en partners.
Vanuit dit koersplan gaan we samen fierder bouwen aan steeds beter onderwijs voor onze leerlingen.